Demonstrationståg, koranbränningar, klimataktioner. Mitt i stormens öga står en grupp svenska poliser vars uppgift är att säkra allas rätt till yttrandefrihet i vår polariserade samtid. En brokig grupp starka viljor med mycket humor och ett gemensamt kall att försvara demokratin – med dialog som vapen.
Dialogpolisen bildades efter Göteborgskravallerna 2001 för att fungera som en länk mellan polisledning och civilsamhället. Dokumentärfilmaren Susanna Edwards följde dem under ett ytterst dramatiskt år, och idag är det biopremiär för Dialogpolisen – en unik inblick i en yrkesgrupp som har en till synes omöjlig uppgift.
Hur kom det sig att du valde att göra filmen?
Susanna Edwards: Jag har själv haft en del kontakt med polisen som aktivist, när jag var yngre, och min bild var att banala situationer väldigt snabbt kunde eskalera till någonting som blev väldigt aggressivt. Så när jag hörde talas om dialogpoliserna blev jag nyfiken och tog kontakt. Att se hur de arbetade uppsökande och med samtal kändes otroligt hoppingivande. I ett större perspektiv så är det den typen av konfliktlösning och förebyggande arbete som det pratas väldigt lite om, och som jag skulle önska att fler hade tillit till.
Fanns det någon tvekan i polisgruppen att låta Susanna och hennes team komma så nära?
Jimmy Endeley: Det fanns en skepticism från början hos oss. Vår verksamhet har stundtals mötts av missförstånd och förutfattade fattade meningar om vad vi egentligen håller på med. Och det fanns olika viljor i gruppen om vi skulle ställa upp på filmen eller inte. Vi jobbar också med saker som kan vara känsliga ibland, sekretessbelagda grupper som kanske inte vill synas. Så det var en balansgång, men efter ett tag blev Susanna och teamet en naturlig del av vår arbetsmiljö.
Susanna: Första inspelningsdagen, i januari 2022 under en demonstration med Frihetsrörelsen, blev jag hela tiden avbruten av Jimmie som gjorde tecken att det här får du inte filma. Och jag tänkte: Jag kan ju fan inte göra film om du hela tiden avbryter! (skratt)
Carl-Johan Ahlström: Du vann vårt förtroende. Och jag tror att du fick använda våra metoder för att vinna förtroende hos motparten, demonstranter och andra, och att du fått deras perspektiv på oss. Jag gillar mitt jobb jättemycket, jag älskar det. Men när vi fick se de första klippen blev jag ändå tagen: jäklar, det här är ju spännande!
Jimmy: Ett av våra åtaganden är att stå för ett motpartsperspektiv gentemot myndigheter. Att fungera som en länk mellan arrangörer, deltagare och polismyndigheten. Vi har ofta ganska djup kunskap om de här grupperna och del av dem bär på kollektiva minnen som kan vara från väldigt, väldigt långt tillbaka. Till exempel poliser som bär balaklavor som täcker ansiktet bara för att det är kallt, men det kan trigga någonting. Eller ridande poliser, som väcker minnen av hur polisen hanterade demonstranter från arbetarrörelsen i början av seklet. Vi som dialogpoliser behöver sätta oss in i det. Vara lite nördiga, sätta saker i kontext, hela tiden diskutera och förstå samtidsfenomen, eftersom en stor del av arbetet bygger på kunskap.